Dunedin - Reisverslag uit Dunedin, Nieuw Zeeland van Marie-José Raaijmakers - WaarBenJij.nu Dunedin - Reisverslag uit Dunedin, Nieuw Zeeland van Marie-José Raaijmakers - WaarBenJij.nu

Dunedin

Blijf op de hoogte en volg Marie-José

16 Februari 2013 | Nieuw Zeeland, Dunedin

Hallo allemaal,

We zijn alweer bijna 3 weken op Zuideiland. De overtocht tussen Noord en Zuid was 3 uur. De zee hield zich kalm en we gingen voor een deel tussen eilanden door.
Ook Zuideiland is mooi. De baaien en fjorden zijn indrukwekkender en dieper dan op Noordeiland. De bergen zijn over het algemeen wat lager en er zijn geen vulkanen meer. Er lijkt meer grond gebruikt te worden voor landbouw en veeteelt en de natuur lijkt hier meer ongerept te zijn.

Ook hier is weer veel te beleven. We genieten met volle teugen. We hebben inmiddels het noorden,westen en zuiden van Zuideiland goed kunnen bekijken.

Hoogtepunten waren:
De walvissen. Aan de noordoostkust zijn het hele jaar door walvissen te zien. Je kunt ze met een boot of heli gaan bekijken. Met een boot kun je, als je geluk hebt, dicht bij de walvissen komen.Je ziet dan vooral de staart. Met een helivlucht kun je de hele walvisv an boven zien, maar ben je op grotere afstand. We hebben wel even geaarzeld, maar toch gekozen voor de heli. Het was fantastisch. Zo'n beest is wel 18 meter lang en komt 6 minuten boven om te ademen en verdwijnt dan weer voor 45 minuten in de diepte. Het is dus zoeken op die grote oceaan.

Toen hadden we de smaak te pakken voor de heli en hebben we ons op de Franz Josef gletscher af laten zetten en daarna 3 uur gewandeld op het ijs van de gletscher. Vooral Corry vond het fijn dat ze niet eerst naar boven hoefde klimmen, maar meteen op het ijs kon aanwandelen door spleten en ijsgrotten.

En dan de Sounds (fjorden): deMilford- en de Doubtful Sound. Overweldigende natuur - watervallen, regenwoud, rotspartijen, zeehonden, vogels, zwemmende pinguins- waar je met een boot door heen vaart.

En het gebied de Catlins in het zuidoosten, met stranden waar je zeeleeuwen, pinguins (verschillende soorten) en zeehonden tijdens het wandelen zo maar tegenkomt.

Verder zijn we ook nog naar Stewart Island geweest. Met de ferry heen en terug een uur over ruwe zee - het zijn immers de " roaring forties". Het was leuk om daar wat rond te wandelen en voor ons het zuidelijkste puntje van NieuwZeeland.

En dan nog wat:
Verrassend genoeg hebben we nog steeds relatief droog weer gehad. Een ochtend regende het echt heel hard, juist toen we naar Milford Sound gingen. Maar ...ieder nadeel heb zijn voordeel: door de regen waren er op de berghellingen veel watervallen te zien.

Natuurbeheer. Ons valt op dat Nieuw Zeeland een opmerkelijke manier van natuurbeheer heeft. Eigenlijk zouden ze het liefste zien dat de natuurgebieden er uit zouden zien zoals voordat de mensen er kwamen (de Maories en de westerlingen). Alle dieren, die met de mens meegekomen/ gebracht zijn (rat, muis, possum, wezel, konijn enz) worden gezien als invaders die verwijderd moeten worden. Vreemd genoeg maken ze een uitzondering voor de zwarte zwaan. Op dat verwijderen zetten ze fors in. Met vallen, maar ook met gif. Dit om vooral de inheemse vogels (kiwi) te beschermen.Er schijnt (zoals wij zien) weinig discussie over deze aanpak te zijn. Op slechts1 plek hebben we een protestbord tegen het gif gezien.

We hebben verschillende excusrsies gemaakt en overal worden we met materiaal toegerust: gasmaskers en helmen (vulkanen), waterdichte broek, jas en das (gletschers), paraplu (Sounds) als het regent en de verrekijker bij het bekijken van dieren.

Foto's volgen. Het lukt niet op deze computer.

groetjes,

Corry en Marie-Jose

• 16 Februari 2013 - 22:14

Nolda En Theo:

Dag Marie-José en Corry,

Fijn dat de reis nog steeds zo'n groot succes is. Dat van de 'roaring forties' heb ik maar even op Wikipedia opgezocht. Ik kende de term niet. Daar kwam ik ook tegen dat Milford Sound de natste plaats van Nieuw-Zeeland is. Het regent er gemiddeld 6813 mm per jaar.

Goede reis verder en groeten van

Theo en Nolda

• 17 Februari 2013 - 00:28

Henk En Marie-Jose':

Hallo samen

Wij lezen een prachtig reisverslag,en geweldig dat jullie zo genieten van de reis.
    Wij blijven jullie volgen,tot het volgende verslag.
    Hier is de sneeuw ook weer weg hopenlijk blijft dat zo,wij kijken uit naar het voorjaar.
    De carnaval zijn we ook goed doorgekomen.dus weer lekker werken.
    Hier alles oke.

Lieve groetjes van Henk en Marie-José

• 17 Februari 2013 - 09:49

Leo En Diny:

Wij blijven jullie volgen!
    Groetjes Leo,Diny en Bregje

• 17 Februari 2013 - 12:26

Evi & Jack:

weer een mooi verslag, zijn erg benieuwd naar de foto's !

• 17 Februari 2013 - 13:26

Karin:

Hoi Meiden.

Fijn om weer wat te horen van jullie en fijn dat jullie blijven genieten.
    Het is iedere keer weer fantastisch om te lezen wat jullie ondernomen hebben en wat er allemaal te zien is.

De langste tijd hebben jullie achter je maar er komt nog heel veel moois.

Ralf heeft al een ongelukje gehad in Australië en heeft 13 hechtingen in zijn scheenbeen maar Marlies zorgt erg goed voor hem en hij komt dit wel weer te boven.
    Ze vinden Australië heel erg duur maar machtig mooi.

Ons Tiny zit nu in Gambia en maakt het ook erg goed en zal jullie verslag nu wel missen.

Blijf genieten dan doen wij dat van jullie verslagen en tot de volgende keer.
    Karin en Lambert

• 17 Februari 2013 - 15:21

Mia:

Hoi wereldreizigsters,
    Wat weer een heleboel informatie over jullie reisavonturen, geweldig en steeds weer iets specifieks van het gebied dat jullie bezoeken. We blijven meegenieten, hier laten de allereerste voorjaarsbloemetjes heel voorzichtig iets van zich zien maar het is nog koud.
    Nog heel veel mooie vakantiebelevenissen, groet van
    Mia en Harry

• 17 Februari 2013 - 16:29

Truus:

't Blijft boeien.Wat jullie allemaal zien en beleven, daar kunnen jullie straks weer thuis nog jaren op teren.Fijn dat wij aan de zijlijn meer over Nieuw Zeeland aan de weet zijn gekomen.
    Zou er zo naar toe willen !
    Groet van Truus en Piet.

• 18 Februari 2013 - 00:51

Corry:

Hoi Marie jose en Corry, geweldig wat jullie allemaal meemaken en ondernemen. Dit nemen ze jullie nooit meer af. Goed dat jullie ook die reisverslagen maken want jullie zullen ontdekken dat het straks heeel fijn is om weer eens door te nemen, jullie doen zo veel indrukken op, het verwerken vergt ook nog wel jaren!! Leuk vooruitzicht!!!
    We horen dat er veel griep gevallen zijn in Nederland, gevolgen van de Carnaval? Mooi, daar hebben jullie geen last van. Blijf genieten en laat ons genieten!!! Groetjes Peter en Corry.

• 18 Februari 2013 - 13:29

Peter Van Turnhout:

Marie-Jose en Corrie,

Nou dat ziet er mooi en spannend uit, ik wist niet dat Nieuw Zeeland zoveel te bieden heeft.

Dan moet Australie nog komen, een land en een werelddeel dat zoveel te bieden heeft. Ik ben nieuwsgierig wat jullie daarvan vinden en waar jullie naar toe gaan.

Geniet ervan en sla alles op in jullie geheurgen, dagboeken en foto's . Kun je nog heel lang nagenieten!

Groeten,

Peter

• 18 Februari 2013 - 20:51

Marianne Rinkes:

Dag allebei, heb alles weer gelezen. Wat een ervaringen hebben julie toch! Kunnen jullie straks nog wel wennen in ons kleine kikkerlandje?? Alle goeds en veel plezier verder. Ik kijk weer uit naar het volgende reisverslag. Marianne Rinkes

• 18 Februari 2013 - 21:17

Marie-josé:

Hallo dames.

Prachtig verslag en mooie foto's. super.!!
    Het zal weer wennen zijn in Mierlo straks. Maar zoals jezelf al zei; ieder nadeel heb zijn voordeel.
    In Mierlo is het nog steeds goed toeven. Succes verder en geniet ze!!

Groetjes Pieter en Marie-josé

• 20 Februari 2013 - 07:41

Jos En Jeanne Smits:

Gag dames,

Wel zo prettig om jullie mooie verslagen te lezen. We hebben ze allemaal opgeslagen en kunnen ze ook op een later tijdstip nog eens doorlezen. En we weten meteen dat het met jullie goed gaat.
    Geniet van de belevenissen en kijk goed uit.

Met vriendelijke groeten, Jos en Jeanne Smits.

• 26 Februari 2013 - 16:01

Frans Manders:

Geniet verder van jullie prachtige vakantie.
    Hier verdwijnt de winter(sneeuw) en begint hopelijk de lente er aan te komen.

Groeten,
    Frans en Fien uit Stiphout en Leo.